Onderscheiding Ina Berends

Lathum – 6 november

Vrijdagmiddag 6 november, laat in de middag, kreeg mevrouw Ina Berends uit Lathum een koninklijke onderscheiding uit handen van Burgemeester Van Riswijk van Zevenaar.

Mevrouw Berends is al letterlijk tientallen jaren een drijvende kracht achter tal van maatschappelijke activiteiten. Zo doet ze voor de kerk al bijna 50 jaar vrijwilligerswerk, onder andere als gastvrouw, koster en beheerder van de ontmoetingsplaats De Wheme. Ook gaf ze leiding aan de voormalige zondagsschool.
Vanaf de oprichting 15 jaar geleden was zij als bestuurslid bij praktisch iedere culturele activiteit van de Vrienden van de Lathumse Kerk betrokken; ze is contactpersoon, beheert het donateurenbestand en verwelkomt als gastvrouw de bezoekers bij optredens. 
Ook buiten de kerk was en is mevrouw Berends actief. Als vrijwilliger van het 4 mei Comité Lathum-Giesbeek-Angerlo hield zij de kennis over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Giesbeek en Lathum levend en verzorgde ze met anderen de redactie van het boek ‘Niet te vergeten…Angerlo, Giesbeek en Lathum in de Tweede Wereldoorlog.’ 
Ook de Ds. Jonkerbasisschool kon dertig jaar lang een beroep op haar doen, bijvoorbeeld als boekenhoekmedewerkster, juf op creatieve middagen, begeleidster bij busreizen, lid van de oudercommissie en hulp in de groentetuin van de school.

Zij doet haar vrijwilligerswerk onbaatzuchtig met enorme inzet, attent, punctueel en geheel belangeloos op een innemende, bescheiden wijze met een intense belangstelling voor iedereen. 

Geheel onverwacht stond burgemeester van Riswijk voor haar deur. De onderscheiding was voor mevrouw Berends een grote verrassing. Vanwege de laatste coronaregels konden niet meer mensen aanwezig zijn. Uiteraard waren haar man Geza en haar moeder aanwezig.  Haar kinderen en kleinkinderen waren via een digitale verbinding ‘in de buurt’.