Lezing over de Mattheus Passion in Lathum

De Mattheus Passion is de bekendste compositie van Johann Sebastian Bach én veel mensen zien het ook als Bachs mooiste. De Mattheus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus zoals in het Evangelie volgens Mattheus.

Wat maakt de Mattheus Passion behalve de muziek zo bijzonder? Als u daar benieuwd naar bent, dan kunt u op 8 maart aanstaande in de Lathumse kerk het antwoord horen. Marjon Appelman verzorgt dan in het kader van het culturele programma van de Vrienden Van de Lathumse Kerk een lezing over de spiritualiteit in de Mattheus Passion.

Een schaakkenner geniet meer van een subtiele zet in een grootmeesterpartij dan een leek, en eenzelfde soort effect bestaat ook voor de Mattheus Passion. Als je je verdiept in de opzet en de muzikale aspecten van dit werk, gaat er een wereld voor je open op het gebied van symboliek. De bezieling waarvan het werk doortrokken is, wordt zichtbaar en tastbaar.

Marjon Appelman zal de opzet van dit werk uit de doeken doen. Aan de hand van muziekfragmenten zal ze duidelijk maken hoe Bach door die symboliek een extra dimensie toevoegt aan het werk, zó dat mensen er enorm door geraakt worden. Iedereen ontvangt een hand-out met informatie.

Marjon Appelman haalde in 1981 haar doctoraal examen Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Zij is werkzaam als docent muziek en kunstcoördinator aan het Arentheem College/Thomas a Kempis in Arnhem. Lange tijd heeft zij verschillende koren gedirigeerd.

U bent van harte uitgenodigd voor een mooie en leerzame muziekavond.

Vrijdag 8 maart 2019 in de Lathumse kerk.

Aanvang 20.00 uur, eindtijdstip 22.30 uur.
Entree: € 10,–; de entree is inclusief koffie vooraf en een drankje tijdens de pauze.
Toegangskaarten zijn te bestellen via e-mail (vvlk@chello.nl) of per telefoon 0313-631915. Tevens zijn kaarten, zolang de voorraad strekt, te koop voor aanvang van de lezing.