Lezing over de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië

Lathumse Avond 23 november a.s.: lezing over de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië


‘Nagalm van een trots imperium’ heet de lezing over de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië die Hans van den Akker op vrijdagavond 23 november in de Lathumse Kerk zal geven.

Hans van den Akker is historicus en de conservator van Bronbeek, het Arnhemse museum waarin het Indische verleden centraal staat. Zoals de titel van zijn presentatie al aangeeft, galmt de koloniale Nederlandse geschiedenis door tot in onze huidige tijd. De discussie over ons koloniale verleden is springlevend en zelfs actueler dan ooit, al was het maar omdat geschiedenis en traditie geen dode begrippen zijn en doorlopend om nieuwe interpretaties vragen. Als historicus én conservator is Van den Akker als geen ander in staat een overzicht van de Nederlands-Indische geschiedenis te geven en dit te relateren aan de collectie van museum Bronbeek.

Museum Bronbeek zelf heeft ook een rijke historie. De wat oudere Arnhemmers zullen zich zeker nog de militairen met lange grijze baarden van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger herinneren die je daar vroeger op een bankje kon zien zitten. De bewoners van het rusthuis Bronbeek waren en zijn zeker zo kleurrijk als het Indische verleden dat in het museum te zien is. Museum Bronbeek vernieuwt doorlopend haar collectie en streeft in steeds wisselende exposities duidelijk naar meerstemmigheid: het presenteren van de geschiedenis vanuit meerdere perspectieven.

De ervaring leert dat het publiek altijd bijzonder betrokken is bij de presentaties van Van den Akker en hij geeft dan ook graag de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Vrijdag 23 november 2018 in de Lathumse kerk
Aanvang 20.00 uur.
In tegenstelling tot eerdere berichten bedraagt de entree € 7,– exclusief entreekaart Bronbeek. Deze prijs is echter inclusief koffie vooraf en een drankje tijdens de pauze.

Toegangskaarten zijn te bestellen via e-mail (vvlk@chello.nl)
of
per telefoon 0313-631915. Tevens zijn kaarten, zolang de voorraad strekt, te koop voor aanvang van de lezing.

Betaling van de bestelde kaarten is mogelijk door overschrijving van € 7,- per kaart op IBANnummer NL04ABNA0464264022 t.n.v. VVLK, Kerkstraat 2 te Lathum.
Uw betaling dient voor 16 november 2018 ontvangen te zijn. Bestelde kaarten kunnen worden afgehaald voor aanvang van de lezing.