VVLK — seizoen 2013/2014

Sunny Side verzorgde laatste voorstelling van seizoen 2013/2014
Na een viertal zeer goed bezochte Lathumse Avonden verzorgde op vrijdag 23 mei 2014 Sunny Side de laatste voorstelling van dit seizoen.
Sunny Side speelde live jazz standards en easy-listening muziek.
Met een basisbezetting van Esther ter Steeg (fluit/zang), Jos Leseman (piano), Michel Pelgrom (basgitaar) en Kees Baas (drums) brachten zij een repertoire van bekende jazznummers en bossanova’s. Het werd een avond fantastische live jazz muziek, in een ontspannen en aangename sfeer.

Lenteconcert van The Devils in Disguise op 21 maart 2014
De heren van The Devils in Disguise, Gerard Slutter, Hans van der Wal en Louis Roes, die al sinds 2001 een trio vormen met meerstemmige zang als handelsmerk, deden een paar forse stappen terug in de tijd en brachten een groot aantal hits en evergreens uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.
Hierbij o.a. nummers van The Beatles, The Everly Brothers, Ray Charles, Elvis Presley, Dean Martin, the Bee Gees en Johnny Cash.

Druk bezochte lezing De 7 klassieke en de 7 nieuwe wereldwonderen door Rob van Eck op 24 januari 2014
Op vrijdag 24 januari 2014 hield Rob van Eck een lezing met als thema De 7 klassieke en de 7 nieuwe wereldwonderen voor een talrijk publiek.
Voor de pauze betrof het de 7 klassieke wereldwonderen. Die bouwwerken bestaan niet meer, maar toch kwamen de zeven triomfen van de oudheid weer tot leven middels schitterende afbeeldingen en animaties.
Na de pauze werd een virtuele wereldreis ondernomen van Zuid- en Midden-Amerika naar Europa, Azië en China, langs de 7 nieuwe wereldwonderen – prachtige door mensenhanden gemaakte bouwwerken met hun culturele achtergrond en aardige anekdotes.
Het was een professioneel gemaakte presentatie met cultuurhistorische inhoud, vergezeld van prachtige afbeeldingen, video’s en bijbehorende muziek.

Mooi concert van Het Wereldduo (Jaap Berends en Tessa Zoutendijk) op 29 november 2013
Een groter contrast op muziekgebied is misschien denkbaar, maar toch. Op bezoek bij het Wereldduo Tessa Zoutendijk en Jaap Berends in de kerk van Lathum in de vooravond en daarna een bezoek aan Club Kruk in Giesbeek, bijna een cultuurschok. Het Wereldduo liet een geheel ingetogen muziekstijl horen, Club Kruk was even andere kost.
Het Wereldduo: Jaap speelde voor de pauze stukken van zijn CD Nacht noch nevel. Een ode aan de verwondering van de mens, met name de mens van wieg tot graf. Een dankbaar onderwerp natruurlijk, de mens blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het spel van Jaap werd boeiend in niet voor de hand liggende composities, improviserend spelend met akkoorden, aan het aandachtige publiek gepresenteerd; muziek voor gevorderden.
Na de pauze gingen Tessa en Jaap met elkaar in de slag, in de battle tussen gitaar en viool. Boeiend, verrassend en vernieuwende muziek. The battle eindigde in vredige slotakkkoorden, dus eind goed al goed.
In zijn dankwoord verwees voorzitter van de VVLK Willem Sijbrant naar de volgende Lathumse Avond van 24 januari 2014 met als thema: Lezing over de zeven oude en nieuwe wereldwonderen.
(tekst: Rudie Gores)

Openingsconcert seizoen 2013/2014 geslaagd
Een goed begin is het halve werk is de gedachte geweest achter het plannen van het openingsconcert van de VVLK. Dat goede begin was op 27 september in de mooie kerk van Lathum.
De VVLK had een uitgebalanceerd avondprogramma weten samen te stellen, waarbij de inbreng van de uitvoerende musici garant stond voor een geslaagde avond. Het programma en de muziekstukken werden vakkundig aan elkaar gepraat door Gea Cnossen. Door die informatie was de muziek en het ontstaan daarvan een beetje te plaatsen; je kunt je er iets bij voorstellen. Wat opviel was de variatie in het programma. Die bleek uit het aantal componisten dat de revue passeerde en de uitvoerende musici.
Eva Peet uit Doesburg speelde in het voorprogramma 4 stukken op harp. La fille aux cheveux de lin van Debussy vormde een mooie opmaat naar Metamorphosis 2 van Philip Glass. Meditatieve muzikale mantra’s voerden je gedachten waar ze heen wilden op het ritme en de intonatie van de muziek, overigens prachtig gespeeld door het jonge muzikale talent Eva. Zij introduceerde haar te spelen muziek zelf.
Na haar Fire dance was het podium voor de wat oudere en ervarener muzikanten: Jos Dingelhoff op fluit, Piet Cnossen op het veel geroemde kabinetorgel en Mirjam Mudde op cello. Het openingsconcert Aan het hof van Frederik de Grote werd daarna voortgezet met werken voor fluit solo, fluit-cello en orgel, orgel solo en cello solo. De fantasieën van Telemann, gespeeld door Jos Dingelhoff, contrasteerden mooi met de Sonate nr. 2 van de Pruisische koning Frederik de Grote en de cello solo Sarabande van J.S. Bach gespeeld door Mirjam Mudde. In de oorspronkelijke beschrijving wordt gesproken over een stuk met veel variatie aan speeltechnieken en een grote emotionele lading. De uitvoering deed die beschrijving alle eer aan.
In het programma na de pauze werden met succes werken vertolkt van Bach en Telemann. Het publiek genoot tezamen met de wethouder van cultuur Harry Staring en diens voorganger Nico Wiendels, die op de bekende Lathumse avonden waren afgekomen. Het dankwoord en de bloemen werden door de voorzitter van de VVLK, Willem Sijbrant, van harte uitgesproken en overhandigd.
Op 29 november is de volgende Lathumse avond. Dan verzorgen Tessa Zoutendijk en Jaap Berends het muzikale programma.
(tekst: Rudie Gores)