Cultureel jaar 2015-2016

A capella-groep ZiPPA / vrijdag 27 mei 2016

Met het programma ‘Ritser de Ruimte’.

Duo MAAN

Recital door MAAN / vrijdag 18 maart 2016

Het duo Maan, Maria Woerde, piano, en Anne Marie Kamphuis, zang, bracht liederen en aria’s uit diverse stijlperiodes, van Barok tot Impressionisme, van componisten als J.S. Bach, G.F. Händel, E. Grieg, G. Fauré, G. Mahler, R. Strauss en J.H. Strategier.

Keltische Lathumse avond / vrijdag 29 januari 2016

Op uitnodiging van de VvLK speelde Seanma in een goed gevulde concertzaal een aangenaam programma: muziek waarvoor je niet voor niets de moeite had genomen je warme huis te verlaten. De sfeer die het optreden van Seanma opwekte, melancholie en bewondering, had alles te maken met de keuze van de nummers en de technische uitvoering. Daarnaast was het prettig te horen waar de muziek over ging en hoe die ontstaan was.

Aan beide aspecten werd uitgebreid aandacht besteed door Henk van Aalten, die op beschouwende wijze een en ander uit de doeken deed. Op zich interessant om te ontdekken wat een Uileann pipes is, wat die kan, wat een thin whistle is en wat slow airs en slow reels zijn. Aan de hand van het programma werden de toehoorders door een stuk (muziek)geschiedenis geleid en vooral The Battle of the Somme met zijn benoeming van een aantal trieste wetenswaardigheden was zeer indrukwekkend: een smet op de geschiedenis van de krijgskunst en verplichte kost voor mensen die denken dat problemen met geweld op te lossen zijn.

De avond werd besloten met samenzang: The Wild Rover. Bijna iedereen was tekstvast en zong enthousiast mee; laten we dat maar het The Dubliners effect noemen.

tekst: Rudie Gores

Concert Mannenkoor IPK / vrijdag 20 november 2015

IPK (Inter Parochieel Koor) Etten is opgericht in 1982 en bestaat uit ongeveer 20 enthousiaste zangers. Sinds 2003 staat het koor onder leiding van Bart Rysavy.
Het repertoire van IPK Etten bestaat uit religieuze en wereldse (profane) werken. De religieuze werken bestaan voornamelijk uit Latijnse, Byzantijnse en Gregoriaanse missen en/of gezangen en worden in veel gevallen vierstemmig uitgevoerd. Daarnaast presenteert het koor meerstemmige werken die in diverse talen zoals Nederlands, Duits, Engels, Russisch, Jiddisch en Slavisch worden gezongen. Regelmatig worden door IPK Etten concerten gegeven en zelf georganiseerd. Het koor verzorgt ook concerten elders in het land en zelfs in het buitenland (Duitsland en Engeland) en was dus nu in Lathum te horen.

Piet Cnossen aan het kabinetorgel in de Lathumse kerk

Bach, zijn werk en zijn leven — openingsconcert door Piet Cnossen / vrijdag 9 oktober 2015

Piet Cnossen opende het culturele seizoen – in een volle Lathumse kerk – met werken uit het omvangrijke oeuvre van Johann Sebastian Bach op kabinetorgel en spinet. Het levensverhaal van Bach werd daarbij verteld door Gea Cnossen.