Cultureel jaar 2014-2015


Thijs van Leer

10-jarig jubileumconcert Thijs van Leer: Door de jaren heen / vrijdag 29 mei 2015

Ter afsluiting van het jubileumjaar speelden Thijs van Leer en Frank van der Geest in de Lathumse kerk op de Lathumse avond. Twee artiesten lieten de volle kerk genieten van hun samenspel en solo’s. Thijs is bekend als fluitist en toetsenist en Frank als singer-songwriter en pianist. Bij Thijs spat de ervaring er als het ware vanaf, zowel het instrumentale als het vocale is bekend terrein voor hem. Virtuoos pianospel kan Frank niet ontzegd worden.

Qua muzikaliteit dus een topavond voor de geoefende luisteraar. Bij de introductie van de te spelen muziek herken je de kennis en creativiteit van de betreffende artiest. De gespeelde muziek had enerzijds een klassiek karakter, getuige toppers als Air van Bach, Bist du bei mirLargo e dolce en het ontroerende Andante van Mozart. Anderzijds was daar de popmuziek in de vorm van het al zingend een verhaal vertellen bij het lied De wind en de wolken door Thijs van Leer en Vrouwen die van shoppen houden door Frank van Geest.

tekst: Rudie Gores


Trio Con Tres

Latin-trio Con Tres / vrijdag 27 maart 2015

De muziekkenner had hem al herkend bij het binnenkomen van de kerk: waar elke Hollander het woord gitaar zou gebruiken, gebruikt de kenner de naam tres. De Cubaanse tres lijkt wel op de gitaar, tenzij je ze naast elkaar zet, dan merk je het verschil op. Na de opening van deze Lathumse avond door Anneke Nijman, vormde de tres van Jan Martens de muzikale achtergrond van de liedjes die door Petra Boogmans, José Arends en Jan Martens met veel gevoel voor timing en performance werden gezongen.

Liefde, verlangen, verdriet om het verlaten en het moeten missen waren de kern van het concert dat door een “volle bak” erg op prijs gesteld werd. Leadzangeres Petra maakte op charmante wijze gebruik van de kans om de Nederlandse man een beetje te dissen tijdens haar vergelijkingen van die Hollanders met de lichtvoetige Cubaanse man als introductie op de liedjes die ze ging zingen. De fijne luistermuziek werd ingeleid door een korte introductie, omdat de Spaanse taal nou niet door iedereen op vertaalniveau beheerst wordt. Naast de aangename zang van de leadzangeres werd er ook regelmatig gebruik gemaakt van samenzang met José en Jan, wat een aardige sound opleverde.

tekst: Rudie Gores


Celtic Wind / vrijdag 30 januari 2015

Claire O’Donovan en Johanna McLaverty, twee van de vele aanwezigen bij het concert van Celtic Wind in de Lathumse kerk konden er vanuit hun roots gezien een gefundeerde mening over hebben en zij vonden wat er gebeurde helemaal oké.
Uiteraard ook omdat het muziek naar hun hart was die Celtic Wind op de derde Lathumse avond over het voetlicht bracht.

Even wachten op de wethouder van cultuur was de moeite waard omdat het de muzikanten blijkbaar een extra prikkel gaf om van start af aan helemaal los te gaan. Hoger tempo, lager tempo, crescendo, diminuendo, vocaal, instrumentaal en combinaties van het voorgaande, alles passeerde de revue. De songs werden kort ingeleid door een van de muzikanten, erg prettig die voorkennis, het helpt je om de muziek te ‘verstaan’.

Bij Raglan Road deed de stem van Charly zo mooi Iers aan, zo’n lekker rauwe stem doordrenkt met whisky en tabaksrook, dat men zich in die contreien waande. Naast diverse ballades en traditionals gezongen door Celtic Wind, sprongen de Irish Rover en Molly Mallone er onder meer bovenuit omdat de band er prijs op stelt dat het publiek actief meedoet en deze nummers lenen zich daar uitstekend voor. Buiten de kerk een sneeuwstormpje en binnen de kerk die daarmee contrasterende aangename Celtic Wind.

De voorzitter van de VVLK, Willem Sijbrant, memoreerde in zijn dankwoord nog even het feit dat deze Lathumse avond uitverkocht was en men daardoor mensen had moeten teleurstellen. Om die teleurstelling in het vervolg te voorkomen kan men donateur van de VVLK worden, waardoor men op tijd informatie krijgt over de programma’s en hoe men kaartjes kan bestellen.

tekst: Rudie Gores


Reinier van den Berg

Lezing “Extreem weer en dure koffie” door Reinier van den Berg / vrijdag 28 november 2014

Reinier van den Berg, bekend van TV, is specialist op het gebied van weer, klimaat en duurzaamheid. Tijdens deze lezing ging Reinier in op de actuele toestand van het wereldwijde klimaat. Weer, klimaat, duurzaamheid en economie werden in deze boeiende en rijk geïllustreerde presentatie in verband gebracht met het grondstoffen- en voedselvraagstuk. Daarbij maakte hij gebruik van beelden van spectaculaire expedities en kersverse beelden uit Ethiopië.


Openingsconcert / vrijdag 10 oktober 2014

Vrijdag 10 oktober 2014 is het nieuwe culturele seizoen traditiegetrouw begonnen – in een goed gevulde Lathumse kerk – met een openingsconcert door Piet Cnossen op het Lathumse kabinetorgel met medewerking van mezzosopraan Ada Waalboer. Het concert stond in het teken van de overgang van Renaissance naar Barok.
Piet Cnossen speelde twee Fantasia’s van Händel en Voluntary van E. Kendall.
Ada Waalboer zong een elftal Engelse (liefdes)ballades van Tomas Morley, Philip Rosseter, Robert Jones, John Dowland, Tomas Campion en John Bartlet, en wist die liederen op een verrassende manier in een verhaal met elkaar te verbinden.