Stichting Vrienden van de Lathumse kerk

Cultureel programma Lathumse Kerk onderbroken (25-09-2020)

De stichting Vrienden van de Lathumse Kerk (VVLK) bestaat vijftien jaar. De Vrienden hadden het culturele programma van dit bijzondere jaar daarom juni jongstleden af willen sluiten met de Nederlandse muzieklegende Thijs van Leer.
Dat optreden kon door de coronacrisis niet doorgaan en helaas heeft het bestuur van de VvLK nu ook moeten besluiten dat het nieuwe culturele seizoen 2020-2021 voorlopig niet doorgaat.

Dit besluit is natuurlijk op de eerste plaats ingegeven door veiligheidsoverwegingen, maar door de 1,5 meterregel konden de evenementen ook financieel niet meer uit. Een batig saldo is belangrijk voor de Vrienden, omdat dat bestemd is voor de instandhouding van het historische, gezichtsbepalende kerkje in Lathum.

Door de jaren heen heeft het culturele programma in Lathum een zeer toegewijd publiek opgebouwd. De Vrienden van de Lathumse Kerk hopen daarom dat hun publiek hen ondanks deze onderbreking trouw blijft.

 

Correctie: vrijdag 24 januari 2020 treedt het Trio in Petto op.

vvlk201920

Vrijdag 12 oktober: opening seizoen 2018/2019.

vvlk201819

vvlk201718

Concert van Rose-île in de Lathumse kerk

‘Slenteren’ heet het programma waarmee Rose-île vrijdag 16 juni optrad in de Lathumse Kerk. ‘Slenteren’ heeft iets genoeglijks, en dat is precies wat deze avond bracht: een genoeglijke muzikale wandeltocht door tango’s, rumba’s, walsen en luisterliedjes in het Frans, Spaans, Duits en Jiddisch. Rose-île speelt vrolijke en melancholische melodieën, maar ook ritmische dansnummers. De muzikanten weten perfect een intieme sfeer van romantiek en melancholie te creëren. Zonder zwaar te worden zijn de emoties in de ‘chansons du monde’ van Rose-île nooit ver te zoeken.
De warme stem van zangeres Toetie Rijnaard paste uitstekend bij de mooie klankkleur van de instrumenten van haar begeleiders: Theo Worm op klarinet en gitaar, Gérard Baldeo op gitaar en basgitaar en Nico Hoogland op accordeon.

Tessa Zoutendijk meets Michiel Ockeloen

De bezoekers van de concerten van de Vrienden Van de Lathumse Kerk konden op vrijdag 7 april een oude bekende terugzien. Violiste Tessa Zoutendijk trad weer op. Vaste bezoekers kenden haar van eerdere optredens met het Kaas Kwartet, Irish band Fiddlehead en het Wereldduo. Het is niet voor niets dat zij telkens teruggevraagd wordt. Tessa Zoutendijk staat borg voor een avondje avontuurlijke muziek.
Deze keer kwam zij samen met accordeonvirtuoos Michiel Ockeloen. Ockeloen, die naast accordeon percussie speelt, heeft een klassieke achtergrond. De laatste jaren heeft hij zich gespecialiseerd in klezmermuziek en muziek uit de Balkan.
De combinatie van Tessa Zoutendijk – die speelde, tokkelde en drumde op haar viool – en Michiel Ockeloen op zijn accordeon leverde expressieve muziek op, die zowel opgewekt als melancholisch was.

Prachtige barokmuziek: concert QAMM

De kerk in Lathum was vrijdag 3 februari goed gevuld bij het concert van QAMM.
Die letters staan voor de namen van muzikanten: Quintijn, Anne Marie en Marél, maar ook voor “Quest for Ancient Music Melodies”.

Qamm speelt barokmuziek uit de periode 1530 tot en met 1750. Niet alledaags meer, maar wel erg mooi om te horen en boeiend om mee te maken hoe de muziek in die tijd klonk. Natuurlijk ook de woorden van de liederen die toch wel heel anders waren dan in deze tijd. Prachtige liederen met mooie teksten, die ook toen gingen over alledaagse zaken. Het klavecimbel, de blokfluit en de sopraanzang namen de aanwezigen eeuwen terug in de tijd. Met deze liederen werden verhalen verteld, dat was in die tijd eigenlijk hetzelfde als nu de televsie is. Een gezongen verhaal, waarbij de luisteraars zelf de beelden konden vormen. Een vorm van entertainment voor de mensen.
Quintijn Hoogenboom bespeelde de klavecimbel, een instrument dat wel wat weg heeft van een orgel, maar toch heel anders klinkt. Marél Willems bespeelde de blokfluit en Anne Marie Kamphuis zong de liederen. Een fantastisch mooi concert in de concertreeks van “De Vrienden van de Lathumse Kerk”, die de luisteraars een paar eeuwen in de tijd deed terug gaan.

Reinier van den Berg over de kracht en pracht van tornado’s en orkanen

reiniervdberg

Wat is volgens u het meest besproken onderwerp ter wereld? En wat is misschien wel het belangrijkste onderwerp ter wereld? Ongetwijfeld het weer. Maar wilt u er nu eindelijk eens meer van weten dan dat het morgen miezert, of dat voor het weekend een flauw zonnetje voorspeld wordt? Dan moet u op 25 november in de Lathumse kerk zijn. In het kader van het cultuurprogramma van de Vrienden van de Lathumse Kerk is dan de van de televisie bekende weerman Reinier van den Berg te gast. Hij verzorgt een lezing over ‘de kracht en pracht van tornado’s en orkanen.’ Zoals zo veel natuurverschijnselen zijn tornado’s angstaanjagend en prachtig tegelijk. Ze zijn zo intrigerend dat orkaanjagers er hun leven voor wagen, Discovery Channel er een serie over uitzond en de Nederlandse filmmaker Jan de Bont er een film over maakte. Niemand kan zo boeiend over tornado’s en orkanen vertellen als Reinier van den Berg.
Naast weerman is Reinier van den Berg schrijver, presentator en een veelgevraagd spreker.

Vrijdag 14 oktober 2016 — Pariser Quartett

Op 14 oktober opende het Pariser Quartett het programma 2016-2017 van de Vrienden van de Lathumse Kerk.
Het Pariser Quartett bracht deze avond zeer gevarieerde, klassieke muziek van onder andere Locatelli, Roussel, Vivaldi en Telemann. Van Telemann speelden zij onder andere het nummer waaraan ze hun naam ontleenden: Pariser Quartett.
pariser-quartett-foto-300x260
Het Pariser Quartett bestaat uit vier gerenommeerde, klassiek geschoolde musici, die allemaal hun sporen in binnen- en buitenland hebben verdiend.
Piet Cnossen, op orgel, is een oude bekende bij de concerten van de Lathumse kerk. Naast organist is hij ook dirigent.
Jos Dingelhoff speelt fluit en is fluitdocente. Na jarenlang in een orkest gespeeld te hebben, legt zij zich nu toe op solospel en kamermuziek in kleinere bezetting.
De passie voor de cello voerde Mirjam Mudde de hele wereld over. Momenteel werkt ze aan haar eigen solo performance, waarin ook andere kunstdisciplines samenkomen.
Anna Wiersum speelt viool. Sinds 1991 is zij verbonden aan het Gelders Orkest. Daarnaast speelt zij in diverse kamermuziek combinaties.

Vrijdag 27 mei 2016 — a capella-groep ZiPPA

Met het programma “Ritser de Ruimte”.

Vrijdag 18 maart 2016 — recital van MAAN

duo_maan Het duo Maan, Maria Woerde, piano, en Anne Marie Kamphuis, zang, bracht liederen en aria’s uit diverse stijlperiodes, van Barok tot Impressionisme, van componisten als J.S. Bach, G.F. Händel, E. Grieg, G. Fauré, G. Mahler, R. Strauss en J.H. Strategier.

Vrijdag 29 januari 2016 — Keltische Lathumse avond

Op uitnodiging van de VVLK speelde Seanma in een goed gevulde concertzaal een aangenaam programma: muziek waarvoor je niet voor niets de moeite had genomen je warme huis te verlaten. De sfeer die het optreden van Seanma opwekte, melancholie en bewondering, had alles te maken met de keuze van de nummers en de technische uitvoering. Daarnaast was het prettig te horen waar de muziek over ging en hoe die ontstaan was.
Aan beide aspecten werd uitgebreid aandacht besteed door Henk van Aalten, die op beschouwende wijze een en ander uit de doeken deed. Op zich interessant om te ontdekken wat een Uileann pipes is, wat die kan, wat een thin whistle is en wat slow air’s en slow reel’s zijn. Aan de hand van het programma werden de toehoorders door een stuk (muziek)geschiedenis geleid en vooral The Battle of the Somme met zijn benoeming van een aantal trieste wetenswaardigheden was zeer indrukwekkend: een smet op de geschiedenis van de krijgskunst en verplichte kost voor mensen die denken dat problemen met geweld op te lossen zijn.
De avond werd besloten met samenzang: The Wild Rover. Bijna iedereen was tekstvast en zong enthousiast mee; laten we dat maar het The Dubliners effect noemen.
(tekst: Rudie Gores)

Vrijdag 20 november 2015 — concert Mannenkoor IPK (Inter Parochieel Koor) uit Etten

IPK Etten is opgericht in 1982 en bestaat uit ongeveer 20 enthousiaste zangers. Sinds 2003 staat het koor onder leiding van Bart Rysavy.
Het repertoire van IPK Etten bestaat uit religieuze en wereldse (profane) werken. De religieuze werken bestaan voornamelijk uit Latijnse, Byzantijnse en Gregoriaanse missen en/of gezangen en worden in veel gevallen vierstemmig uitgevoerd. Daarnaast presenteert het koor meerstemmige werken die in diverse talen zoals Nederlands, Duits, Engels, Russisch, Jiddisch en Slavisch worden gezongen.
Regelmatig worden door IPK Etten concerten gegeven en zelf georganiseerd. Het koor verzorgt ook concerten elders in het land en zelfs in het buitenland (Duitsland en Engeland) en was dus nu in Lathum te horen.

Seanma_poster

Vrijdag 9 oktober 2015 — Bach, zijn werk en zijn leven — openingsconcert door Piet Cnossen op kabinetorgel

PietCnossen
Piet Cnossen opende het seizoen – in een volle Lathumse kerk – met werken uit het omvangrijke oeuvre van Johann Sebastian Bach op kabinetorgel en spinet. Het levensverhaal van Bach werd daarbij verteld door Gea Cnossen.